Institutions-byggeri som lavenergi klasse 1

Børn & Unge i Aarhus Kommune udbød i efteråret 2009 opgaven med at opføre en ny institution for unge med varig nedsat funktionsevne. Opgaven blev udført i totalentreprise af Juul & Nielsen med Bascon som ingeniør.

Fakta

Adresse


Nygårdsvej 5, 8270 Højbjerg

Bygherre


Aarhus kommune

Totalentreprenør


Juul & Nielsen Vest A/S

Arkitekt


Sahl Arkitekter A/S

Ingeniør


Bascon A/S

Udførselsperiode


2009 - 2010

Byggesum


22.5 mio. kr.

Areal


2.000 kvm

Et velgennemtænkt byggeri

Den nye lavenergi institution indeholder blandt andet et produktionskøkken samt en række forskellige aktivitetsrum, såsom sportshal, musikrum, well­nessrum, værksted og keramikrum.

Bygningen har herudover et orangeri på 65 m². Derudover er der udgang til 65 m² gårdhave/åbent atrium midt i bebyggelsen. Bebyggelsen rummer også et mindre kontor- og personaleafsnit.

Huset er bygget op af seks traditionelle længer med sadeltag, der er rykket helt tæt sammen, så de danner én bygningskrop. Gangarealer minimeres og inddrages i opholdzoner.

Længerne forskyder sig og danner meget varierede ude- og inderum, der er med til at give bygningen et landsbyagtigt præg, som er imødekommende og venligt. Loftet er løftet til kip i café, netcafé og sportshal. Det giver et rummeligt udtryk med masser af lys og luft.

Den nye bygning er placeret i niveau med det omgivende terræn for at tilgodese kørestolsbrugere.

Endvidere er der i projektet lagt stor vægt på udearealer, som skal aktivere de unge. Der er indrettet blandt andet sansehave, boldbane, nedgravet trampolin og mooncarbane.

Alle vinduer og terrassedøre er udført i træ og aluminium med energiruder, og alle adgangsdøre fremstår i aluminium. Hovedindgangsdøre er med automatisk døråbner.

Artboard 1 1/6

Artboard 1 2/6

Artboard 1 3/6

Artboard 1 4/6

Artboard 1 5/6

Artboard 1 6/6