JUUL&NIELSEN

Supertjekket fladskærms-TV udfordrer byggeteknik

Bygningen ligger midt i Tingbjerg som et slankt fladskærms-TV og så alligevel ikke: På bagsiden udfolder bygningen sin volumen og forbinder via et tragtformet ”billedrør” den nye bygning med Tingbjerg Skole, som dermed får direkte adgang til det nye bibliotek og kulturhus. Det er prisbelønnede Cobe Arkitekter, som har tegnet Tingbjergs nye vartegn, og her har byggeteknikken stået sin prøve, for i denne bygning er der ingen standardløsninger.

Det nye kulturhus og bibliotek i Tingbjerg er en helt særlig arkitektonisk oplevelse. Det ligner ikke noget andet – og så alligevel: Arkitekt Dan Stubbergaard, som står bag Cobe Arkitekter har nemlig i høj grad ladet sig inspirere af Steen Eiler Rasmussens lave gulstensbyggeri fra 50´erne, som omgiver kulturhuset. På siderne er kulturhuset beklædt med gule teglbaguetter i terracotta, der fanger nuancen i den omkringliggende bebyggelses gule murstensfacader. Dertil kommer DR´s gamle hovedsæde i Gyngemosen ikke så langt derfra, hvis forskelligfarvede glasfacade minder om et gammeldags prøvebillede og er blevet genfortolket i glasfacaden på det nye kulturhus.

Et mødested for områdets beboere
Kulturhusets facade består af en række store glaspartier i 6 varierende farver. Igennem de transparente glasfacader, kan man følge med i de aktiviteter, der foregår i den 4 etager høje bygning, som i nær fremtid kommer til at huse biblioteksfaciliteter, café, værksteder, børne- og møderum og en mindre sal til koncerter og større arrangementer. Og netop åbenheden, der inviterer til at komme hinanden nærmere, er karakteristik for byggeriet. Indeni huset udfolder bygningen sine 4 etager i ét stort rum, hvor man kan se, hvad der foregår på de forskellige etager og demonstrerer hele hensigten med kulturhuset: Bag byggeriet står de lokale boligforeninger SAB og FSB, som sammen med Københavns Kommune har ønsket at lave et åbent mødested for områdets beboere.

Facadeløsning udviklet på stedet
Gode hensigter har ingen gang på jord, hvis de ikke bliver til virkelighed, og at bringe kulturhuset fra tegning til virkelighed har netop været opgaven for projektleder i Juul & Nielsen, Mikkel Weidemann, som har stået for kompletterings- og lukningsentreprisen. Sammen med arkitekt og fagentreprenører, har Juul & Nielsen bl.a. bidraget til at udvikle den facadeløsning, som kunne realisere arkitektens vision for både udtryk og funktion – og den blev opfundet på stedet:

”Fordi huset er så specielt, kunne vi ikke bare ty til kendte løsninger, for de eksisterede ikke. Glasfacaden er en in-situ løsning, hvor vi sammen med arkitekten og vores fagentreprenør har lavet en facade, der er er ophængt i stedet for at stå. Dels underbygger det husets statik bedre, dels gav det os et større spillerum for at variere glastyperne, som jo er forskellige”, fortæller Mikkel Weidemann, der også måtte udfolde kreativiteten på andre områder:

”Til selve ophænget af teglbaguetterne udviklede vi sammen med leverandøren, C2 Elements, et særligt beslag, som baguetterne kunne hænge på, fordi de ikke skulle monteres traditionelt med den flade side udad, men med vinklen udad”, forklarer Mikkel Weidemann, som glæder sig over resultatet:

”Den største udfordring på en opgave som den her er at få fagene til at forstå hinanden indbyrdes. Der er jo en række afhængigheder fagene imellem, og når man laver én løsning et sted i byggeriet får det konsekvenser for det efterfølgende arbejde, når vi som her ikke arbejder med afprøvede løsninger. Men det er jo fedt, at få lov til at finde løsningerne, og når det lykkes, står man og ser på en bygning, som ikke ville have stået der, hvis vi ikke havde brugt vores kreativitet som entreprenør …”

Det prisbelønnede byggeri er tegnet af Cobe Arkitekter, som står bag flere markante byggerier i København bl.a. Nørreport Station og Krøyers Plads. Byggeriet står færdigt i midten af 2018.

LÆS OGSÅ:

Fakta om byggesagen
Mere om Cobe Arkitekter

>> Tilbage til nyheder

FAKTA OM FACADELØSNINGERNE

Glasfacaden er baseret på Schüco-profiler, monteret på beslag på facadens betondæk. Det muliggjorde montagen af flere forskellige vinduestyper og indfriede samtidigt energikravene. Dele af facaden er monteret med farvet glas (emalitglas), andre er klare 3 –lags energiruder. Bag på de ruder, som ikke er energiruder, har man monteret et ekstra glaslag for at opnå samme tæthed som energiruderne.

Teglbaguette-facaden består af flere lag, som ikke måtte blive for tykke. For at opnå en slank men samtidigt tæt facade valgte man at montere aluvinkler med alu T-skinner og bruge mineraluld med høj isoleringsværdi. På  vindspærrepladen er monteret hat-profiler, som holder den sorte  facadeplade.

Den øvrige del af facaden består af lange terracotta-rør eller teglbaguetter, monteret på en sort gennemfarvet HPC  facadeplade. Her er beslagene specialudviklet sammen med fagentreprenør og leverandør, for at teglbaguetterne kunne placeres skråt med vinkelsiden udad og ikke fladt på facadepladen.

Specialbygget loft til Udenrigsministeriet

Læs om samarbejdet og processen omkring skabelsen af et 1400 kvm stort loft, der består af 1200 individuelt tegnede kassetter,  skræddersyet til Udenrigsministeriets kantineområde.